Német hanganyag Valerie

Német hanganyag Valerie-től (videó)

Egy német hanganyag Valerie-től ennek a nyelvleckének a témája. Címe: Regen (Eső)

Miről szól? – Worüber geht es?

… egy fiatal nő találkozik az exével és elmeséli neki, hogy épp mit csinál és hogy van.

… eine junge Frau trifft ihren Exfreund und erzählt ihm, was sie gerade macht und wie es ihr geht.

Lássunk néhány hasznos német szót, kifejezést magyarul:

treffen A (+tárgyeset) találkozni, összefutni valakivel (Figyelj arra, ha előre megszervezetten találkozol valakivel az már sich-es ige lesz, vagyis sich treffen, és mit+D lesz az ige vonzata, azaz mint a magyarban: valakivel találkozni.)

begegnen találkozni

zufällig véletlenül

So ein Zufall! Micsoda véletlen!

erzählen D (+részes eset), A (+ tárgyeset) elmesélni valakinek valamit

etwas gerade machen valamit éppen csinálni

Wie geht es ihr / ihm? Hogy van ő (nn/hn)?

singen über +A énekelni valamiről

weinen sírni

nass nedves

Német hanganyag Valerie-től

A feladat egyszerű: Hallgasd meg a dalt és válaszold meg a kérdéseket.

(Höre das Lied von Valerie, und beantworte die Fragen!)

1. Worüber singt Valerie?

a: über das Wetter

b: über die Liebe

c: über die Freundschaft

d: über die Natur

2.  Was sieht sie vor lauter Tropfen nicht?

a: ihn

b: sich

c: mich

d: das Regen

3. Jede Träne steht für …

a: sich

b: dich

c: Traue

d: Liebe

4. Ich weine nur, weil es …

a: traurig ist.

b: regnet.

c: weh tut.

d: mir egal ist.

5. Wen trifft sie zufällig?

a: Mutter

b: einen Schulkameraden

c: ihren Exfreund

d: ihren Bruder

6. So ein Zufall … zu begenen.

a: wir

b: mir

c: dir

d: dich

7. Die Welt ist doch so … wie nie.

a: bunt

b: groß

c: klein

d: schön

8. Was hat sie jetzt neu?

a: Ein Fahrrad und die Wohnung.

b: Die Wohnung und einen Freund.

c: Ein Auto und die Wohnung.

d: Ein Moped und ein Fahrrad.

9. Wie geht es ihr?

a: Sie ist glücklich.

b: Sie ist traurig.

c: Sie ist böse.

d: Sie ist enttauscht.

10. Was wird nass?

a: die schwarze Wäsche

b: die weiße Wäsche

c: die bunte Wäsche

d: die rote Wäsche

Die Lösung:

1. b, 2. d, 3. a, 4. b, 5. c, 6. c, 7. d, 8. a, 9. b, 10. b

Egy korábbi nyelvtanulást segítő nyelvlecke német zenével: http://www.nemetoktato.hu/nemet-nyelvtanulas/nemet-hanganyag-feladattal-falco/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.