Tippek állásinterjúra

Tippek állásinterjúra – 7 dolog, amire figyelj

Tippek állásinterjúra – amiről a barátnőm mesélt. Már régóta keresett egy új állást, így sokféle tapasztalatot is sikerült összegyűjtenie. Nemrégiben egy német óriáscég magyarországi leányvállalatánál, német vezető mellé, asszisztensi munkára jelentkezett. Önéletrajza alapján be is hívták állásinterjúra – és végül nagyon jó feltételekkel fel is vették. Az ő tapasztalatai alapján gyűjtöttem össze néhány pontban, mire is kell figyelned, hogy elkerüld a kellemetlen helyzeteket.

Tippek állásinterjúra – felkészülés

1. Készülj fel a cégből. Érdemes utánanézned, kutatnod kicsit a cég profilja, termékei, vállalati struktúrája után. Az internet manapság kitűnő lehetőségeket kínál erre. Nagyon jó benyomást kelt, ha tájékozott vagy. Ha engem komolyan érdekelne a cég, akkor a cég nyilvános adatait is megnézném (éves árbevétel, alkalmazotti létszám). Hátha épp egy lefelé tartó – törzstőkéjét, alkalmazottak létszámát drasztikusan csökkentő – vállalatról van szó, ahol a vezető mellett a felszámolásban kell majd segédkezned (ami köztudottan nem nyugdíjas állás).

2. Szánj arra is időt, hogy végiggondold elvárásaidat a munkát illetően. Minimum mennyiért hagynád ott jelenlegi munkahelyedet? Milyen munkaidőt tudsz vállalni? Ha négyre oda kell érned a gyerekért az oviba, a túlórák idegőrlőek lesznek. Milyen munkát végeznél szívesen? Ezek a kérdések teljesen biztos, hogy szóba fognak kerülni.

3. Készülj fel arra, hogy manapság az interjúztatók meghökkentő és “neveletlen” kérdéseket is feltesznek. Ilyenkor valószínűleg a stressztűrő képességed tesztelik. Legyél magabiztos, talpraesett. Mindig tartsd szem előtt, hogy nem kell válaszolnod, megfelelned a provokáló kérdésekre. Pláne, ha azok magánéleti jellegűek. A fontos csak az, hogy mindvégig udvariasak maradj. Még ha beszélgetőpartnered nem is az. Persze az már egy másik kérdés, hogy akarsz-e egy olyan helyen dolgozni, ahol ilyen az állásinterjú.

4. És legvégül talán a legfontosabb: Próbáld szóban is összefoglalni önéletrajzodat és mindaddig, míg gördülékenyen, folyékonyan nem megy, gyakorold a fontosabb kérdésekre adandó válaszokat: Miért hagytad ott előző munkahelyedet?/Miket csináltál és hol dolgoztál korábban?/Miért pont ennél a cégnél szeretnél dolgozni?/stb.

Tippek állásinterjúra – közvetlenül indulás előtt

5. Név, időpont, cím, telefonszám: Jegyezd meg, kivel egyeztettél az állásinterjúra időpontot, és írd fel a telefonszámát is. Jól jöhet, ha valami mégis közbejön, és le kell mondanod, vagy át kell tetetned a találkozó napját. Vidd magaddal az álláshirdetést is az interjúra!

6. Tervezd meg előre az odavezető utat. Jó ha van nálad egy térkép/GPS is, pláne, ha a cég a “világ végén”, valamelyik külső kerület gyárnegyedében található. Szánj elegendő időt az odautazásra (nem fest rólad túl jó képet, ha ziláltan, leizzadva, késve érkezel). Ha mégis késnél, hívd fel őket és kérj elnézést. Lehet, hogy adnak egy másik időpontot, vagy jelzik, hogy megvárnak.

7. Legyél jól öltözött, ápolt, de ne túl-öltözött. Legyed a cipőd is tiszta. A hölgyek kerüljék a feltűnő ékszereket. Ez mégsem az operabál. Annál kínosabb pedig nincs, amikor egy női vezetőt – mondjuk épp a HR-est – öltözzük túl. (Az egyik cégnél egy fiús frizurájú, spártaian öltözött nő volt az interjúztató, akinek láthatóan nem sokat számított a külső…)

Játszd el hangosan, akár tükör előtt is, mit fogsz majd mondani, pláne, ha mindezt idegen nyelven kell tenned. Ehhez esetleg kérd egy barátod vagy egy tanár segítségét.

Remélem, Te is úgy találtad, hogy ezek hasznos tippek állásinterjúra. Ha bármilyen kérdésed, hozzáfűznivalód vagy hasonló tapasztalatod van, írd meg nekünk!

Ha segítségre van szükséged, keress meg minket bátran. További info

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.