Gyakran feltett kérdések az online nyelvoktatásról

Mitől más az internetes oktatás a hagyományos magánórához képest?

Nem igaz a rémhír, hogy ez az oktatási mód kevésbé hatékony, vagy nem annyira személyes, inkább más. Itt sokkal több lehetőség van arra, hogy a kötelező kűr – mármint a tankönyv – mellett személyre szabott kiegészítő anyagokat találjunk a világhálón, ezzel is érdekesebbé téve a nyelvtanulást. Hanganyagok, szótanító programok, klipek, zeneszámok, televíziós riportok, audiovizuális élmények válthatják fel a monoton magolást. A kötetlensége pedig igazi áldás azok számára, akik valamilyen okból kifolyólag szűkre szabott szabadidővel rendelkeznek. Otthonról kényelmesen, akár tréningruhában vagy hovatovább pizsamában is vehetsz leckéket, aminek végeredménye, hogy az órák még oldottabb hangulatban telnek, ami az eredményen is meglátszik. Persze, aki ragaszkodik a hagyományos órákhoz, az is megoldható, szívesen várjuk Óbudán, ha pedig ettől messzebb lakik, akkor jó esetben tudunk ajánlani a lakóhelyéhez közeli kollégát is.

Mi a különbség a live online (skype) óra és a távoktatási forma között?

A skype nyelvóra ugyanúgy, előre lefixált időpontokban zajlik, mint amikor a diák magántanárhoz jár, csak az interneten keresztül, mikrofon és fülhallgató segítségével kommunikálnak egymással. A tanórák gyakoriságát természetesen Te határozod meg – ez lehet 45, 60 vagy 90 perc, heti 1-5 alkalommal -, és mindenekelőtt beszédkészséget, szókincset fejleszthetünk általa, valamint koncentrálhatunk a nehézséget okozó dolgok (pl. nyelvtani problémák) tisztázására is.
Ezzel szemben a távoktatás önálló tanulást jelent, de nagy előnye, hogy nem maradsz egyedül, a leckék javításánál, vagy ha kérdésed van, számíthatsz tanári támogatásra is. Naponta megörvendeztetjük tanulóinkat a kb. 30 percet igénylő leckével, és havonta egy tesztet is ki kell tölteni, amin lemérhetik saját maguk is a haladásukat. A tanár feladata tehát ebben az esetben a házi feladatok javítása és a nyelvtanuló haladásának figyelemmel kísérése. A beszédkészség kivételével minden készség fejleszthető ezzel a módszerrel, és még kötetlenebb, mint a skype óra, hiszen mindenki akkor ül le a leckéjéhez, amikor épp ideje engedi. Ez a hátránya is, hiszen önálló tanulásra nem mindenki alkalmas.

Mire van szükségem az online tanuláshoz?

Megbízható internet kapcsolatra és vírusmentes számítógépre, az ingyenes skype programra, mikrofonra, esetleg webkamerára. Végül már csak egy nagy adag elszántságra!

Ha van további kérdésetek az online oktatással  kapcsolatban, tegyétek fel bátran, mi pedig megpróbáljuk megválaszolni azokat. És kérlek, írjátok le tapasztalataitokat is – jót, rosszat egyaránt -, ötleteiteket, amivel tovább segíthetjük nyelvtanuló kalandorainkat!

Nagyon szépen köszönjük a segítségeteket és sok sikert kívánunk mindannyiótoknak!

Györgyi

Gyakran feltett kérdések az online nyelvoktatásról” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Kicsit ódzkodtam az online nyelvtanulástól, de a sok elfoglaltságom miatt nem volt más választásom. Szerencsére megtaláltam ezt az oldalt, és most két hónap után úgy érzem, már nem is olyan távoli cél a nyelvvizsgám!Ezelőtt mindig újra és újra nekifutottam a némettanulásnak, most végre azt is érzem, hogy haladok.

  2. Sziasztok! Én skype-órákra fizettem elő Györgyihez, kedves és elég szigorú is. Az órák jó hangulatúak, és mindig megkérdezhetem, ha valami nem világos. El kell árulnom, hogy mellette egy nyelviskola tanfolyamára is járok, ahol, amióta itt is gyakorlok, sokkal magabiztosabb lettem.

  3. Sziasztok,
    én kérdezni szeretnék: Olvastam a nyitó lapotokon, hogy jövő héten indítotok egy kezdő netes tanfolyamot, amiről szeretnék többet is megtudni. Megírnátok nekem a részleteket a megadott email címemre?
    Előre is köszi:
    Detti

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.