Hogyan tanulunk egy idegen nyelvet?

Szerinted melyik idegen nyelvet a legkönnyebb megtanulni a magyar után?

A nyelvtanulás agyi folyamatairól jelent meg a napokban egy cikk annak kapcsán, hogy melyik nyelvet is tanítsák először az iskolákban. Ebből most egy részletet közlünk.

Így tanulunk nyelveket

“…A nyelv elsajátítása három szintre osztható. Az első a már említett fonémarendszer, annak megértése és használata. A második a nyelvtan szintje. Ezek mögött részben a készségekért és automatizmusokért felelős emlékezeti rendszerek állnak. „Nem lehet például azt tudatosan eldönteni, hogy most nem akarom meghallani a másik beszélő félnek az igei szerkezeteit” – magyarázta Németh. Ezeket a készségeket érdemes már tízéves kor előtt elkezdeni tanulni.

 Vörös színnel jelölve az agy Broca területe (Fotó: Bsip / Europress / Getty)

A harmadik szint a szótár, maguk a szavak. Ez az, amit a legkönnyebben el lehet sajátítani későbbi életkorokban is. A pszicholingvisztikus szerint ha felnőtt korban kezdünk idegen nyelvet tanulni, az emberek körülbelül 10-15 százaléka képes anyanyelvi szinten elsajátítani azt. Tízéves kor alatti kezdéssel viszont megfordulhat ez az arány.

Az agyi képalkotó eljárásokkal készült kutatások kimutatták, hogy ha már valaki nagyon jól tud egy nyelvet, majdnem anyanyelvi szinten, akkor az idegrendszerben, a beszédért felelős rendszerben, a francia orvosról elnevezett úgynevezett Broca-területen mások az aktivitási mintázatok, mint annál, akinél nem készségszintű ez a nyelvtudás. Nagyon komoly különbségek vannak már idegrendszeri szinten is a későn és a korán tanult nyelvek között.

A szakértő szerint egy-két kutatás már mutatja azt is, hogy a korai nyelvtanulás jótékony hatással lehet az intelligencia fejlődésére. Statisztikailag valószínűbb, hogy okosabb lesz a gyerek, ha több nyelvet tanul, pont a már említett absztraháló képesség miatt.”

(Forrás: index.hu)