Német nyelv igazán egyszerű

A német nyelv nem nehéz

Sokszor halljuk, hogy a német nyelv elsajátítása milyen nehéz, de valójában egy végtelenül logikus nyelvről van szó. És micsoda sikerélmény, mikor az ember képes megszólalni akár rövid tanulás után is, és a német nyelv szórendjét, nyelvtanát, szóképzését profin tudja. Persze vannak városi legendák, mint a lenti írás is, melyhez jó szórakozást kívánunk 🙂

“A német nyelvet igazán könnyű elsajátítani…

Aki tanult latinul, és hozzászokott a ragozásokhoz, könnyen elsajátíthatja. Az első órán a tanár rögtön az elején elkezdi magyarázni: – Der, des, dem, den, die… És utána… csak így tovább. Pofonegyszerű!

Hogy tisztán lássuk, vegyünk egy egyszerű példát. Először is fogunk egy német könyvet, egy csodálatos dortmundi kiadású, textilkötéses darabot, ami a hottentották (németül Hottentotten) szokásait tárgyalja. Megtudhatjuk, hogy fognak néhány zsebes patkányt (Beutelratten) és bezárják őket olyan ketrecekbe (Kotter), amit egy ponyva (Lattengitter) fed, hogy megvédjék őket az időjárás viszontagságaitól. Egy ilyen ketrecnek az a neve, hogy ponyvával lefedett ketrec (Lattengitterkotter), és amikor a patkány is benne van, azt úgy hívják, hogy Lattengitterkotterbeutelratten, azaz patkány a ponyvával fedett ketrecben.

Egy szép napon a hottentották elfogtak egy gyilkost (Attentäter), azzal a váddal, hogy megölt egy anyukát (Mutter), aki ráadásul hottentotta volt (Hottentottenmutter), és akinek a fia buta és dadogós volt (stottertrottel). Ezt az anyukát németül úgy hívják, hogy Hottentottenstottertrottelmutter, a gyilkosa pedig a Hottentottenstottertrottelmutterattentäter.

El is fogta őt a rendőrség, és becsukták egy nagy patkányketrecbe (Beutelrattenlattengitterkotter), de a fogoly sajnálatos módon megszökött. Amint ezt észrevették, el is kezdték felkutatni, és hamarosan rohant is a becsületes megtaláló (egy hottentotta katona), hogy ezt ordítva közölje főnökével:

– Elfogtam a gyilkost! (Attentäter)
– Melyiket? – kérdezi a főnök.
– A Lattengitterkotterbeutelrattenattentäter-t! – válaszolja a katona.
– Hogyhogy a gyilkost, akit a patkányketrecbe zártunk?
– Hát – válaszolja kicsit nehézkesen -, a Hottentotterstottertrottelmutterattentäter-t.
– Ó, Scheiße, mondhattad volna az elején, hogy elfogtad a Hottentotterstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentäter-t!

A német nyelv igazán egyszerű… ”

(ismeretlen szerző)