Ingyenes pdf: Nyelvtanulás Lomb Kató módszerével

Ingyenes pdf: nyelvtanulás Lomb Kató módszerével

Lomb Kató ingyenesen letölthető könyve az ő nyelvtanulási tapasztalatait írja le. Ha nehezen megy a nyelvtanulás, vagy csak tudatosabban szeretnél egy idegen nyelvet megtanulni, akkor érdemes megnézned, hogy tanulnak mások, hogyan sajátítanak el sikeresen nyelveket.

Én abban hiszek, hogy bárki képes rá, a neki megfelelő módszerrel és kellő szorgalommal, motivációval. Persze különböző szinteken vagyunk képesek megtanulni, mert nem mindenki van megáldva nyelvtehetséggel, mint ahogy a könyvelés vagy műszaki ismeretek elsajátítása sem megy mindenkinek egyformán. De nem is ez a lényeg, hanem hogy képesek legyünk kommunikálni a tanult nyelven!

A minap találtam egy érdekes oldalt, ahol ingyenesen le lehet tölteni Lomb Kató könyvét, amiből te is megtudhatod, ő milyen módszerrel tanult meg 16 nyelvet. Hátha neked is bejön. Tehát most ezt megosztom veled is:

Lomb Kató pdf

Hogyan tanult meg Lomb Kató 16 nyelvet?

“…Ha valahol nyelvismereteimre kerül a szó, az emberek mindig ugyanazt a három kérdést intézik hozzám. Én mindig ugyanazokat a válaszokat adom. Ezt a könyvecskét azért írtam meg, hogy kollektíven felelhessek rájuk.

1. kérdés: Lehet-e tizenhat nyelven tudni? Válasz: Nem, nem lehet. Legalábbis egyforma színvonalon nem.

Anyanyelvem csak egy van: a magyar. Az orosz, az angol, a francia és a német a magyarral egyszerre él bennem. Ezeket bármely kombinációban, azonnali „váltással” fordítom egymásra. Olasz, spanyol, japán, kínai vagy lengyel nyelvi feladatok esetén fél napot szoktam szentelni jegyzeteim átnézésre és a tanultak felfrissítésére. A többi hat nyelven csak szép- és szakirodalmi fordítási gyakorlatom van.

2. kérdés: Miért nem vállal nyelvoktatást? Válasz: Nem ez a mesterségem.

A tanításhoz nem elég, hogy az ember egy sereg nyelvet elsajátított. Ha a statisztikai adatok gyűjtőiben több humorérzéket sejtenék, az összeíróívek „foglalkozás” rovatába azt írnám: „nyelvtanuló”. A tanítás más szakma. Biztosan van a világon sok szerencsétlen ember, aki több hasműtéten esett át. Mégsem adná senki kezükbe a kést azzal, hogy annyi tapasztalatot szereztek, most már nyugodtan elvégezhetnek maguk is egy operációt.

3. kérdés: Kell-e nyelvtehetség ahhoz, hogy az ember ennyi nyelvet meg tudjon tanulni? Válasz: Nem, nem kell.

A művészeteket kivéve minden emberi tevékenység eredménye az érdeklődés intenzitásától és a befektetett energia mennyiségétől függ. Aki szívesen bolyong a szavak és gondolatok erdejében, az biztosan célhoz ér.

Saját tapasztalataimból szűrtem le ezt a következtetést; megfigyeléseimről szeretnék beszámolni e kis könyvecskében. Fogyatékosságai az én hibámból születtek. Érdemeiért azoknak jár elismerés, akiket idéztem. Olvasóimnak szeretetébe ajánlom.

Lomb Kató”

Ingyenes pdf: nyelvtanulás Lomb Kató módszerével” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Tanárnő kedves nyelvtanulók.

  Idézet Lomb Kató írásából:

  ” Kell-e nyelvtehetség ahhoz, hogy az ember ennyi
  nyelvet meg tudjon tanulni? Válasz: Nem, nem kell. A művészeteket kivéve minden emberi tevékenység eredménye az érdeklődés intenzitásától és a befektetett energia mennyiségétől függ. Aki szívesen bolyong a szavak és gondolatok erdejében, az biztosan célhoz ér.”

  Einstein írt egy könyvet középiskolások részére a reletivitás elméletéről. Helyenként általános iskolások által könnyen érthető fogalmakat fél oldalon kersztül tárgyal. Bonyolult bővebb magyarázatot igénylő problémákat egy mondattal elintéz.

  Aki bármely szakterületen kimagaslót alkotott az már igen nehezen tudja beleélni magát a hétköznapi emberek gondolatvilágába.
  Mi átlagos képességű emberek akik már tettünk lépéseket a nyelvtanulás rögös útján úgy érezzük, hogy a Lomb Kató téved.

  Ismertem egy kölcsönzéssel foglalkozó szakembert, aki bőséges szabad idejében angol szavakat tanult. Sok ezer szót tanult meg. Beszélni a nyelvtani ismeretek szinte teljes hiányában nem tudott, úgy érezte, hogy ennek megtanulása túlnő a képességein.

  Egy alkalommal beszélgetésbe elegyedtem egy férfivel, aki elmesélte, hogy évekig próbálkozott a német nyelv elsajátításával. Úgy érzi a nyelvtant jól ismeri, de gyengébb memóriája miatt nem tudott olyan szókincsre szert tenni, hogy beszélhessen. Végül feladta a szerinte reménytelen küzdelmet.

  Végül is mit igényel a sikeresség? Amire szükségünk van azt nevezhetjük tehetségnek vagy adottságnak. Lényegében három dolog: jó memória, elfogadható zenei hallás és szorgalom.

  Sok nyelvkönyv és nyelvtanulásra buzdító reklámanyag hirdeti,hogy pl egy angol,farmer 3-4 ezer szót használ “ennek megtanulására minden ember képes” Kezdd el, sugallja a reklám.
  Jóhiszeműen higgyük el, hogy valóban igaz. Talán csak 4000 szót használ de százezret megért. Nekünk az utóbbit kellene megtanulnunk?
  Néhány nyelvtehetséggel megáldott embernek ez sikerülhet.
  Aki tehetséges, jók az adottságai, könnyebben célba ér, tanár lehet vagy tomács.

  Mit tegyünk mi? Tanuljunk.Néhány elmondott mondat már öröm jelent.
  Boldogság forrása egy külföldön lefordított mondat, egy probléma elintézése, egy újságcikk lefordítása.
  Sok sikert és töretlen szorgalmat kívánok

  Sz. T.

 2. Régóta keresem ezt a könyvet, úgyhogy köszönet a linkért!

 3. sziasztok.,
  nagyon erdekelne ez az ingyenesen letoltheto konyv,de az ingyenes resznel mar nem talalhato ez az oldal. ha meg olvassa valaki ezt ,legyszives toltsetek fel mashova.koszonom elore is.Akos

 4. Kedves Ákos,
  még mindig letölthető ingyenesen. Ha beírod a címsorba a megadott címet, akkor az “ingyenes felhasználóknak” / “lassú letöltés”-t (kb 1 perc) kell választanod:) Kipróbáltuk, működik még mindig.
  Szép napot Neked!
  Gréta

 5. szeretnémaz ingyenes tankönyvet letölteni köszönettel

 6. Jo napot kivanok, kerem a segitseget egy honapja nemetorszagban elek es nem tudok nemetul szeretnek minel elobb megtanulni,elore is koszonom.tisztelettel Ibolya

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.